středa 5. listopadu 2014

Proč své dítě poslat na skautský tábor?

Skautské tábory jsou ty nejlevnější ve většině případů a to má pár důvodů:

  • Plat dozoru
    • Je celý tým lidí, kteří tábor připravují a zastřešují ho.  Stráví nad tím desítky a desítky hodin času už před samotným táborem. Studenti mají prázdniny, které se snaží naplnit brigádou. A pracující jedinci mají práce. Avšak přes tábor si bereme volno, ať už se jedná o brigádu nebo o práci. A všichni tito lidé dělají tábor zadarmo, jen za stravu a ubytování zdarma, někdy i ubytování platíme. Někdy se stane, že nemůžeme sehnat kuchaře či kuchařku, kteří by do toho šli se stejnými podmínkami, tak v takovém případě se kuchaři zaplatí.
    • V daňovém přiznání můžeme uvést tuto práci jako dobročinnou činnost v hodnotě 50 Kč za hodinu a 10 (nebo 8 hodin nejsem si momentálně jistý) za den. Takže teoreticky si můžu nechat od střediska potvrdit za 14 dnů tábora 7000,-  což je tedy 140 hodin i když jsme k dispozici 24 hodin denně. Samozřejmě že někdy spíme, což se nám teda nepodaří většinou před půlnocí, ale celou noc jsme k dispozici. Kdyby se někomu něco stalo, nebo nedej bože někdo tábor ohrožoval.
  • Vybavení
    • Materiál na tábory, kufry, a vůbec všechno vozíme ve vlastních vozech (popřípadě poprosíme někoho z rodičů s pomocí, jestli že vlastní velké auto). Materiál jako jsou stany, teepka, nádobí a jiné máme vlastní takže neplatíme za půjčení. 
    • Samozřejmě že spotřební materiál musíme koupit, ale snažíme se spousty věcí vymyslet tak aby jsme nemuseli kupovat nic drahého a jeli eventualita tak si pomůcky dokonce vyrábíme sami.
    • Tábor pořádáme v přírodě, takže taky odpadá pronájem nějakých chatek .
Naše tábory se odehrávají v přírodě a to má obrovské kouzlo. Nejsou zde žádné počítače, televize, mobily (jsou ale ty děti jen do vybytí), herní konzole, radia. Takže si odpočinou od všedního života. Většinou jsou na místě, kde je hned několik prostředí: les, louka, potok, rovina, kopce. To znamená, že programy jsou různorodé a neděláme pořád to samé. Na louce jsme schopni postavit provizorní hřiště pro většinu sportů. Děti si vyzkouší a naučí se tradiční i méně časté sporty. V lesích hrajeme bojovky, při kterých můžou využít taktiku nebo se i klidně vrhnout po hlavě. Hrajeme týmové hry ale i každý sám za sebe. Ale i kromě hraní s dětmi tvoříme, pokud jsou už dostatečně velké tak třeba vyřezáváme.  Na videu níže můžete vidět jak mohou vypadat netradiční aktivity (bohužel ve špatné kvalitě). Tyto formule jsme si vytvářeli sami (tehdy jsem byl ještě účastník) a vedoucí nám jen ukázali, jak by mohla vypadat, kolikrát jsme v technickém zpracování jejich formuli i porazili.



Ale i mimo to všechno děti vzděláváme a učíme je novým věcem, předáváme skautské ideály. Sem tam se najde človíček, který je nakonec nespokojený ale v drtivé většině jsou všechny děti nadšené a spokojené.   



Žádné komentáře:

Okomentovat